keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Ensimmäisiä pohdintoja pikavipin ongelmasta

Pikavipit nähdään usein moraalisena kysymyksenä. Silloin huomio kiinnittyy yleensä pikavippejä myöntävän yrityksen ja sen omistajien moraaliin. Tyypillisesti pikavippi nähdään silloin riistona: kriitikot ajattelevat, että pikavippiyritys tienaa suunnattomia voittoja riistämällä vähävaraisia perimällä heille myönnettävistä lyhytaikaisista luotoista liian korkeaa korkoa.

Tällöin jää yleensä huomaamatta se, että korkea korko on välttämätön paha myönnettäessä lainoja ihmisille, joiden luotonmaksukyvystä ai ole mitään takeita. Tilanne muistuttaa tällöin Akerlöfin Market for Lemons -mallin tilannetta.

Tunnettu malli koskee alunperin käytettyjen autojen kauppaa. Siinä ostajien ja myyjien välillä vallitsee informaation epäsymmetria: myyjä tietää ostajaa paremmin auton todellisen kunnon ja arvon. Silloin auton ostaja ei ole valmis maksamaan autosta sen todellista hintaa. Lainamarkkinoille sovellettuna: lainan ottaja tietää lainan myöntäjää paremmin oman taloudellisen tilanteensa. Lainan ottaja tietää myös, aikooko hän maksaa lainan takaisin vai ei. Lainan myöntäjä ei tätä tiedä. Sen vuoksi lainan myöntäjä myöntää kaikille -- myös hyville lainan ottajille -- lainaa samalla, korkealla korolla. Lainan myöntäjän kannalta kyse on siis puhtaasti rationaalisesta toiminnasta.

Entäpä sitten lainan ottaja: kertooko pikavipin ottaminen siitä, että ihminen ei kykene huolehtimaan raha-asioistaan kunnolla? Ja jos näin on, pitääkö lainsäädännön suojella ihmisiä, jotka hakevat hetkellistä kulutuspiikkiä ankean arkensa tasaamiseksi?

Kriitikoidenhan mukaan pikavipit ovat syy siihen, että ihmiset joutuvat lainakierteeseen. Kyse on heikoista ihmisistä, jotka eivät kykene vastustamaan rahan houkutusta -- tai vaikkapa alkoholin ja lääkkeiden arkeen tuomaa hetken helpotusta. Silloin pikavippi on keino rahoittaa tuo moraalittomaksi tulkittava tapa saada arki unohtumaan edes hetkeksi. Toisille kyse voi olla jopa vierotusoireiden välttämiseksi tarpeellisesta kulutuksesta.

Kriitikot näkevät pikavipit myös syynä lainakierteeseen joutumiselle. Tällöin syy ja seuraus tuntuvat sekoittuvan, aivan kuten korrelaation ja kausaliteetin välinen ero. On tietysti totta, että monilla luottokierteeseen joutuneilla on velkoja myös pikavippiyhtiöille. Mutta kyse lienee loppujen lopuksi siitä, että moniongelmaiset sattuvat viimeisenä vaiheena kierteessään ottamaan lainaa myös pienlainayrityksiltä. Silloin pikavippiyritys tai pikavippi itsessään ei ole ongelman syy, vaan osa yksilön epätoivoista yritystä ratkaista ongelma.

perjantai 21. joulukuuta 2012

Alustavia pohdintoja

Kun hätä on suuri, on pikalaina helppo ratkaisu. Lainansaanti on nopeaa, eikä lainan myöntäjä kysele mitään selityksiä äkilliselle rahantarpeellesi. Todennäköisesti useimmat ajattelevat, että pikavippi on lähinnä epätoivoisten ihmisten tapa rahoittaa arkea. Kenties kyse on alkoholiin tai muuhun päihteisiin kuluvien menojen paikkaamisesta hintaan mihin hyvänsä?

Siksi sinullekin voi tulla yllätyksenä, että pikavipit eivät ole osa ainoastaan pienituloisten arkea. Tosiasiassa usein myös keskituloiset ihmiset joutuvat tilanteeseen, jossa he tarvitsevat äkillisesti hiukan lisää käteistä. Mikäli silloin käytössä ei ole luottokorttia, on pikavippi usein lähes ainoa tapa täyttää aukko käytettävissä olevissa varoissa. Jokaisen yksilön tilanne on erilainen. Kaikille on kuitenkin yhteistä se, että rahaa ei ole ja sitä tarvitaan tilille mahdollisimman nopeasti.

Lainanantajat eivät pikalainaa myöntäessään esitä mitään kysymyksiä. He eivät myöskään halua nähtäväkseen tiliotteitasi tai palkkakuitteja. Sen vuoksi kyse on aina tietyllä tapaa korkeariskisestä lainasta pikavipin myöntäjän kannalta: pikavippiyrityksellä ei oikeastaan ole mitään keinoa arvioida sinun todellista lainanmaksukykyäsi. Sen vuoksi pikalainan korko on aina tavallista pankkilainaa korkeampi. Melko suuri osa pikavipeistä jää maksamatta takaisin, mikä edellyttää tavallista korkeampaa lainankorkoa.

Tämä tietysti tarkoittaa keskituloisen kannalta sitä, että halvempaakin lainarahaa olisi yleensä saatavilla, ainakin jos rahan saamista on mahdollista odottaa edes hiukan pidempään. Edes muutaman viikon aikajänteellä pitäisi olla mahdollista hankkia myös luottokortti, jonka avulla pienimuotoisen likviditeettikriisin ratkaisu onnistuu loppujen lopuksi erittäin edullisesti.

Mutta onko kyse sitten jollakin tapaa moraalisesta ongelmasta? Ja jos näin, niin onko kyse lainanantajan vinoutuneesta moraalistajusta vai lainanottajan kyvyttömyydestä toimia "oikein" tai "järkevästi"?